CSIF reclama revisar el pacte contra la Violència de Gènere i reforçar la prevenció en les administracions públiques i en l'empresa privada

  • Igualdad

21 de noviembre de 2023

Dia Internacional de l'Eliminació de la Violència contra la Dona

Dia Internacional de l'Eliminació de la Violència contra la Dona

CSIF reclama revisar el pacte contra la Violència de Gènere i reforçar la prevenció en les administracions públiques i en l'empresa privada

La Central Sindical Independent i de Funcionaris (CSIF), sindicat més representatiu en les administracions públiques i amb presència creixent en el sector privat, se suma al Dia Internacional de l'Eliminació de la Violència contra la Dona, que se celebra cada 25 de novembre, amb la seua campanya: Davant la violència de gènere #AlcemosLaVoz

L' eradicació de la violència contra les dones requereix l' atenció i el compromís del conjunt de la societat. Cada dia, dones de totes les edats i orígens pateixen formes de violència que soscaven la seva dignitat i drets fonamentals. Enguany l'estadística és nefasta: un total de 52 dones han estat assassinades (fins al 8 de novembre) a mans de les seves parelles o ex parelles, superant en 13 a les 39 de l'any passat en la mateixa data. El passat estiu ha estat un dels més tràgics dels últims 20 anys amb 17 assassinades. A més, el nombre de casos sota seguiment policial han augmentat un 10,6 per cent respecte al 2022.

Aquestes dades ens exigeixen revisar les polítiques, els recursos destinats i les diferents mesures que s' estan adoptant en el marc de la Llei en tots i cadascun dels àmbits de la societat. Cal renovar el pacte d'Estat amb la participació dels agents socials. En aquest sentit, ens preocupa la divisió política, el creixent negacionisme de la violència de gènere, l'augment dels casos entre la població més jove, els nous models d'agressió en xarxes socials o l'increment del consum de pornografia pels menors d'edat a través d'internet.

Per això, hem de continuar treballant fins que totes les dones visquin sense por ni violència, en un món on es respectin plenament els seus drets humans i la seva dignitat. La lluita contra aquesta lacra requereix la col·laboració d'institucions, organitzacions i la societat en el seu conjunt. Tota la ciutadania som part de la solució i responsables que no hi hagi espais d'impunitat. No hem de veure els casos com una xifra perquè demà podria afectar la nostra filla, veïna, neboda, o companya de feina.

PROPOSTES DE CSIF

Des de la nostra responsabilitat i representativitat, plantegem propostes en l'àmbit laboral que traslladem al Govern.

CSIF té habilitades les seues seus sindicals de tota Espanya com a "Punts Violeta" contra la violència masclista; una iniciativa que pretén posar cèrcol al maltractador i acostar-nos a les dones víctimes, facilitant informació i assessorament. A més, els nostres delegats/des sindicals continuaran vetllant als centres de treball per la implementació de protocols contra l'assetjament sexual i la discriminació per raó de sexe. Insistim en la nostra proposta, traslladada al Ministeri d'Igualtat, de creació de la figura del delegat/a sindical especialitzada en Igualtat i contra la Violència de Gènere, per acompanyar i assistir en el centre de treball, tant en l'administració pública com en l'empresa privada, a les dones víctimes de violència de gènere.

1. Negociació i implantació de protocols contra l'assetjament sexual o per raó de sexe (encara pendents de posar en marxa en molts centres de treball).

2. Impulsar la negociació dels convenis col·lectius i plans d'igualtat per al desenvolupament dels drets laborals de les víctimes de violència masclista.

3. Les administracions públiques han de jugar un paper fonamental des dels seus diferents àmbits i han d' estar dotades de personal, mitjans i finançament suficients. En aquest sentit, des de CSIF reclamem en l'Administració General de l'Estat la posada en marxa del protocol contra l'assetjament sexual o per raó de sexe, així com un procediment d'actuació perquè l'Administració ofereixi assistència jurídica i psicològica a les empleades públiques que pateixin violència de gènere. També hem de desenvolupar l' estadística sobre mobilitat de dones víctimes per conèixer la magnitud del problema i adoptar solucions.

4. Sanitat. Desenvolupar un protocol per protegir les dones en l'àmbit sanitari, amb especial èmfasi en l'atenció primària i millorar la detecció a urgències dotant de més personal i formació.

5. Educació. L'educació és el millor instrument per prevenir les violències contra les dones. Des de l' administració i els centres educatius cal treballar activament la seva prevenció, entre altres qüestions, mitjançant una formació específica destinada al professorat i a tots els sectors de la comunitat educativa. S' ha de prioritzar el treball per la igualtat real i efectiva entre dones i homes, una tasca educativa contínua que és obligatòria per a tota la comunitat docent.

6. Justícia. Reforç de plantilles, plans de formació reals per al personal destinat en jutjats especialitzats, reconeixement retributiu a l' especialització i dedicació amb l' objectiu de fomentar l' estabilitat en les plantilles d' aquests jutjats i revisió del projecte de comarcalització de la planta judicial amb l' objectiu de facilitar l' accés a les víctimes.

7. Serveis Socials. Desenvolupar protocols per a la prevenció de casos en dones grans i dependents.

Els casos de violència de gènere que es produeixen a diari a Espanya ens recorden la necessitat de situar la lluita contra aquesta lacra en primera línia de l'acció política i social. La prevenció i la protecció de les víctimes han de continuar sent prioritats a l'agenda del país per avançar cap a una societat més segura i igualitària en què les dones puguin viure en llibertat i sense por.

ARCHIVOS ADJUNTOS

COMPARTIR