Dia de la Igualtat Salarial.

  • Otros artículos

19 de febrero de 2024

22 de Febrer. DIA DE LA IGUALTAT SALARIAL

La Central Sindical Independent i de Funcionaris (CSIF), sindicat més representatiu en les administracions públiques i amb presència creixent en el sector privat, se suma al Dia de la Igualtat Salarial reivindicant la importància d'impulsar accions que eliminin la bretxa salarial de gènere existent al nostre país. 

La bretxa salarial es troba actualment en un 20% sent la primera vegada que augmenta des de l'any 2017. 

La diferència entre dones i homes amb contractes temporals s'ha multiplicat per 12 en els últims quatre anys; el nombre de dones amb contractes a temps parcial triplica el d'homes i el 84% de les excedències per cures de menors o familiars van ser sol·licitades per dones. 

La manca de corresponsabilitat i de conciliació continua empenyent les dones a l' àmbit domèstic i de les cures, impedint que puguin desenvolupar plenament la seva carrera professional o la seva independència econòmica. 

Des de CSIF exigim mesures efectives que corregeixin aquestes diferències, que afavoreixin la conciliació i el repartiment de tasques. El Govern continua incomplint normativa relativa a la conciliació i l'anàlisi de bretxa salarial. Des de CSIF, a més, seguim denunciant la mancança de plans d'igualtat, tant en administracions públiques com en empreses privades; amb ells tenim l'oportunitat de realitzar un diagnòstic real que permeti posar en marxa mesures eficaces que ajudarien a reduir la bretxa salarial per això, instem el Govern que exigeixi a totes les organitzacions a complir amb la llei.


Per tot això, des de CSIF Reclamem

CSIF ha traslladat a l'Executiu la posada en marxa de les següents iniciatives per la igualtat efectiva entre homes i dones: 

• Anàlisi i avaluació anual de la bretxa salarial de gènere tant en administracions públiques com en empreses privades, amb especial atenció a la retribució per treball d'igual valor. 

• Implantació de mesures de conciliació sense pèrdua retributiva. Demanem la correcta trasposició de la Directiva (UE) 2019/1158 de 20 de juny de 2019 relativa a la conciliació de la vida familiar i la vida professional dels progenitors i els cuidadors que a Espanya actualment s'ha transposat en el Reial decret llei 5/2023, de 28 de juny. 

• Creació universal de places per a escoles infantils de 0 a 3 anys de caràcter públic i gratuït. 

• Foment de la corresponsabilitat mitjançant campanyes formatives i de sensibilització. 

• Creació de la figura del delegat/a sindical especialitzada en Igualtat i contra la violència de gènere en cada centre de treball que pugui vetllar pel compliment de la Igualtat dins de l'àmbit laboral. 

• Integració de l'enfocament de gènere a les administracions públiques. 

• Creació de normativa específica similar al Reial decret 902/2020 per a realitzar auditories retributives en les administracions públiques. 

• Negociació i posada en marxa de Plans d'Igualtat encara pendents tant en empresa privada com en administracions públiques, així com de protocols contra l'assetjament sexual o per raó de sexe. 

• Posada en marxa del registre oficial de Plans d'Igualtat d'Administracions Públiques.

 
 
IGUALTAT REAL, IGUALTAT SALARIAL

ARCHIVOS ADJUNTOS

COMPARTIR