Reunió de CSIF Sanitat Catalunya amb el grup parlamentari Junts per Catalunya

  • Prensa y Comunicación
  • Notas de prensa y comunicaciones
  • Recortes de prensa

15 de diciembre de 2022

Reunió de CSIF Sanitat Catalunya amb el grup parlamentari Junts per Catalunya

Des de CSIF Sanitat Catalunya, ens dirigim a JuntsxCat amb l'objectiu de traslladar-vos la nostra preocupació pel futur de la sanitat pública a Catalunya i demanant-los que considerem urgent que s'estableixen mecanismes per recuperar la nostra sanitat.

Ens preocupa que la gestió sanitària quedi en mans de la gestió privada i economistes de manera directa o indirecta a través d'externalitzacions via convenis, concertacions  o col·laboració publicoprivada com a eina principal de provisió de serveis sanitaris.

Ens preocupa que un model descentralitzat de sanitat dificulti l'accés als usuaris de manera equitativa.

Encontrem desafortunat la manera que JuntsxCat va tenir en donar impuls a la salut mental posant al capdavant un directiu del sector privat i amb la controvèrsia posterior de la sol·licitud de nombrosos professionals que van demanar declarar nul el Programa de Benestar Emocional i Salut Comunitària que vulnerava el dret dels ciutadans a rebre atenció especialitzada en la sanitat pública per fet, que no es requeria formació oficial d'especialista en psicologia clínica als professionals.

També no trobem encertat el fet com JuntsxCat va tractar el tema manca de professionals i fugida de talent, responsabilitzant únicament el Ministeri de Sanitat, dirigint el punt de mira fora de la seva gestió, quan un dels principals motius de manca i fugida de professionals, són deguts al maltractament que pateixen les persones treballadores derivades principalment de les desigualtats creades pels diferents gestors de proveïdors (públics, privats i concertats) de Salut de la sanitat a Catalunya, ja que en un context de manca de professionals, aquests marxen als centres amb millors condicions, generant-se competència dins del mateix sistema.

Esmentar també que la deficient autogestió dels diferents territoris de l'ICS (Institut català de la salut) està provocant desigualtats en el tracte als professionals.
 

Coincidim amb vostès amb el fet que el sistema de salut pública de Catalunya està perdent qualitat, i que el futur de la sanitat catalana va camí a la privatització, per  l´ augment de catalans que inverteixen en segurs privats (més d'un 33% actualment) com a mesura de garantir la seva salut.

 

Per altra banda, aprofitem la nostra reunió, per traslladar-vos els problemes que veiem a l'actual gestió de salut;
 

-L'augment de les llistes d'espera per a visites amb especialistes, en l'actualitat la llista d'espera mitjana de proves diagnòstiques ha empitjorat pel que fa a la prepandèmia, la mitjana està sobre 106 dies, aquest motiu dificulta i en alguns casos impedeix l'accessibilitat de l'usuari a la sanitat pública.
 

-Dèficit endèmic de totes les categories sanitàries, principalment metges de família, pediatres i personal d'infermeria.
 

 

-Dificultat d'autocobertura. Els professionals sanitaris tenen dret a unes vacances amb substitució.
 

- Desigualtats laborals dels professionals; totes les persones treballadores que prestin atenció pública han de tenir les mateixes condicions laborals i assistencials.
 

-L'augment de les agressions als professionals.
 

-Donar prioritat a la jubilació als 60 anys a les persones treballadores del sistema sanitari.
 

-Recuperació de la jornada laboral de 35 hores.
 

- Adequar el pressupost per la despesa sanitari/català, actualment és a (1390 Euros), molt per sota d'altres comunitats autònomes (1900 Euros).
 

- Pla d'enfortiment de l'Atenció Primària i empoderament dels professionals sense intrusisme laboral.
 

Per tot això, CSIF exigeix ​​una sanitat a l'alçada de l'esforç dels professionals, un pla de govern que enforteixi la sanitat pública amb una gestió i planificació estratègica eficient.

**CSIF Sanitat Lleida també va presentar a JuntsxCat aportacions del problema que viuen amb el permís Gis ( Gestio i Serveis)

 

ARCHIVOS ADJUNTOS

COMPARTIR