LA PANDÈMIA CAUSA ESTRALLS EN ELS CENTRES DOCENTS DESPRÉS DE LES VACANCES DE NADAL I PROVOCA TENSIONS I DESGAST PSICOLÒGIC EN ELS DOCENTS.

25 de enero de 2022

Es veia a venir que després del període vacacional nadalenc la variant Ómicron anava a provocar un elevat nombre de baixes tant de docents com d'alumnes.

En les tres primeres setmanes del mes de gener s'han contagiat a Catalunya més de 700.000 persones que es troben confinades per un període de set dies, segons els protocols vigents. Aquesta xifra representa aproximadament un 10% de la població de Catalunya.

 

Entre els docents es dóna aquest mateix percentatge perquè són 8.000 els docents que es troben de baixa d'una plantilla total de 80.000. Comptant a l'alumnat el nombre de persones que han donat positiu en aquest període arriba gairebé als 120.000, segons indiquen les fonts consultades.

 

La situació és crítica, no sols quant a la salut, sinó a l'organització dels centres educatius que no han vist cobertes les baixes laborals que s'han anat produint de manera massiva, causant seriosos problemes per a poder impartir classes als alumnes assistents.

 

Els centres educatius en aquest moment no són entorns segurs. No es poden mantenir distàncies de seguretat i es constata que en alguns casos hi ha alumnes que usen la mascareta o les porten mal col·locades. També cal esmentar que hi ha encara molts alumnes sense vacunar.

 

D'una altra part, la pandèmia ha posat de manifest que molts centres educatius no disposen de les condicions de ventilació adequades davant aquesta mena de situacions.Actualment, és coneguda la via de transmissió del SARS-CoV-2 a través d'aerosols, és a dir, per inhalació de les gotes microscòpiques que s'emeten en respirar, parlar, tossir, esternudar, etc. mantenint-se en l'aire en suspensió per llargs períodes de temps.

 

També s'ha demostrat que les mascaretes quirúrgiques no ofereixen suficient protecció davant la transmissió de la variant Ómicron.

 

CSIF exigeix l'ús de mascaretes FFP2, tant en docents com en alumnes i que aquestes siguin facilitades i recanviades per part del Departament d'*Educació, que es permeti als docents d'especial risc acomplir la seva activitat docent de forma no presencial i s'estableixin protocols efectius perquè els centres docents siguin els espais segurs que han de ser.

 

 

 

COMPARTIR