CSIF exigeix mesures urgents per a frenar les agressions a professionals sanitaris a Catalunya

  • Prensa y Comunicación
  • Notas de prensa y comunicaciones
  • Recortes de prensa

18 de febrero de 2022

CSIF exigeix mesures urgents per a frenar les agressions a professionals sanitaris a Catalunya

 

La Central Sindical Independent i de Funcionaris (CSIF), sindicat més representatiu en les administracions públiques, denuncia que les agressions a professionals sanitaris van en augment a Catalunya i exigeix mesures per a frenar aquestes agressions.

 

Les agressions s'han incrementat considerablement des de l'inici de la pandèmia (fins a un 32,3% a nivell nacional en 2020 i un 52% per cent en els dos últims anys), sense comptar les nombroses situacions violentes que no acaben en denúncia.

 

Succeeixen sobretot en Atenció Primària, solen ser de tipus verbal i venen provocades per la desatenció provocada per la saturació dels centres i la deterioració en la qualitat assistencial esdevinguda per la falta de recursos. A més, la majoria dels centres de salut no tenen vigilants de seguretat.

 

Última agressió a una sanitària a Balaguer i pròxima concentració de CSIF

 

Recentment, al gener, una infermera va sofrir una agressió física a Balaguer (Lleida) i va interposar denúncia sobre aquest tema. Des de CSIF denuncien la falta de suport institucional cap a la víctima i han remès un escrit a la directora d'Atenció Primària de Lleida on li enlletgeixen aquesta conducta i li comuniquen que es concentraran el pròxim dia 23 de febrer, a les 14 hores, davant del CAP de Balaguer en suport a la companya agredida, a tots els agredits i agredides en l'àmbit sanitari i en record a tot el personal que ens ha deixat al llarg de la pandèmia.

 

CSIF oferirà el seu suport jurídic i psicològic a qualsevol persona agredida de l'Atenció Primària a Lleida. “Cap agressió està justificada, encara menys les agressions als quals ens cuiden”.

 

Exigències de CSIF

 

Des del sindicat exigeixen al Departament de Salut que abordi, definitivament, aquesta xacra amb actuacions efectives per a protegir els nostres professionals. “És essencial que els Departaments d'Interior i Justícia s'impliquin per a fer un front comú contra qualsevol mena d'agressió i cal prendre una sèrie de mesures”:

 

- Dotació de personal de seguretat en els centres d'Atenció Primària, prioritzant els més conflictius.

 

- Campanyes de conscienciació entre la ciutadania.

 

- Inclusió de missatges dissuasius en les línies d'atenció telefònica del Servei Públic de Salut.

 

- Instal·lació del Botó SOS contra les agressions, i recomanacions per al seu ús, en tots els centres d'atenció directa, sense excepció.

 

- Actualització dels plans davant les agressions als professionals en els centres de treball.

 

- Canvis normatius i administratius dirigits als agressors. CSIF proposa les modificacions normatives pertinents encaminades a un enduriment de les sancions per als agressors que causi un efecte dissuasiu.

 

- Suport jurídic i suport psicològic als professionals que sofreixen agressions.

 

 

(S'adjunta carta remesa a la directora d'Atenció Primària de Lleida)

 

ARCHIVOS ADJUNTOS

COMPARTIR