CSIF exigeix ​​el tancament de les Comissaries Externes de Proximitat de Reus
30 de Noviembre de 2021

CSIF exigeix ​​el tancament de les Comissaries Externes de Proximitat de Reus

La Central Sindical Independent i de Funcionaris (CSIF), sindicat més representatiu a les administracions públiques, exigeix ​​el tancament de les Comissaries Externes de Proximitat (CEP) de Reus per manca de mesures de seguretat i higiene per desenvolupar les tasques policials i en especial la CEP número 8, situada a l'estació d'autobusos de la localitat, que és la que presenta més deficiències.

El 2015 es posava en marxa el projecte de Comissaries Externes de Proximitat (CEP) a Reus. Ja aleshores es va posar en coneixement de l'Ajuntament les escasses mesures de seguretat que existien en aquestes comissaries, especialment a la CEP 8 (estació d'autobusos). Això va originar la instal·lació d'un mòdul provisional per realitzar les tasques de CEP, que tampoc complia amb les mesures mínimes de seguretat i higiene tant per a les persones que havien de desenvolupar la feina en aquesta ubicació com per als usuaris., sobretot després de declarar-se el nivell 4 d'alerta antiterrorista, a partir dels atemptats de Barcelona i Cambrils, a l'agost del 2017, cosa que els sindicats ja havien comunicat verbalment, en diferents ocasions, tant a Prefectura com als responsables polítics del moment.

A partir del dia 14 de març de 2020, amb la declaració de l'Estat d'Alarma a causa de la crisi sanitària ocasionada per la Covid-19, es va tancar aquestes comissaries de proximitat fins al dia 18 d'octubre de 2021 en què, per sorpresa dels representants dels treballadors, es tornen a obrir, sense pensar en cap moment en la seguretat de les persones que hi han de desenvolupar la feina.

Davant d'aquests fets, un delegat de Prevenció de Riscos Laborals de CSIF, membre de la junta de Personal i de la Guàrdia Urbana de Reus, posa en coneixement del seu cap la situació i, alhora, sol·licita inspecció per part del Departament de Seguretat i Salut de lAjuntament de Reus d’aquestes dependències.

Sorprenentment, alhora, al sindicat li arriba un informe dels Servei de Prevenció de Riscos Laborals de l'Ajuntament de Reus del setembre, just anterior a la nova reobertura dels CEPs a l'octubre. Aquest informe resol que a la CEP 8, en quant a l‟adequació dels espais al RD 486/1997 de 14 d‟abril i resta de normativa en matèria de seguretat i salut, s‟observava que falta netejar i desinfectar l‟interior del mòdul, revisar , senyalitzar i penjar l'extintor, que el mòdul no disposa de serveis higiènics propis, i el més proper és el de l'estació d'autobusos, i que no disposa d'una sortida o recorregut alternatiu en cas de patir una agressió o amenaça per part d'usuaris externs. Això indica que les autoritats van consentir la reobertura de les comissaries externes sabent que no complien les mesures oportunes establertes per llei.

Davant d'aquest informe, el dimarts 9 de novembre de 2021, el delegat de PRL de CSIF posa els fets en coneixement de la regidora de Seguretat de l'Ajuntament de Reus, de la qual no s'ha obtingut cap resposta. Això provoca que, el 18 de novembre, CSIF registra escrit, davant l'Oficina d'Atenció Ciutadana, sol·licitant el tancament cautelar i provisional de la CEP 8, fins que es trobe un lloc adequat per desenvolupar les tasques policials, i la revisió i adequació urgent del resta de comissaries de proximitat i que, el dia 24, CSIF hagi presentat la darrera denúncia davant d'Inspecció de Treball de Tarragona, davant de la inacció dels responsables de l'Ajuntament de Reus.

CSIF exigeix ​​el tancament cautelar i provisional de totes les comissaries de proximitat mentre no compleixin les mesures d'higiene i seguretat marcades per llei.