CSIF no comparteix les directrius del Departament d'Educació de la Generalitat de Catalunya per a la volta a les aules d'alumnat i professorat
31 de Agosto de 2020

CSIF no comparteix les directrius del Departament d'Educació de la Generalitat de Catalunya per a la volta a les aules d'alumnat i professorat

La Central Sindical Independent i de Funcionaris (CSIF), sindicat més representatiu en les administracions públiques, no està d'acord en la forma com el Departament d'Educació de la Generalitat de Catalunya ha plantejat l'inici de curs amb la presència de moltíssims professionals de l'educació que van presentar en el seu moment la declaració responsable i, posteriorment, la documentació que acreditava la seva vulnerabilitat. Aquests professionals han rebut, en els últims dies, un correu electrònic que els declara aptes per a desenvolupar les seves tasques docents i als quals se'ls recomanen, simplement, unes mesures que són les que usem pràcticament tots i totes en la nostra vida quotidiana. A altres companys que no han estat qualificats d'aptes, i, conseqüentment, han estat declarats personal vulnerable, se'ls ha indicat que han d'agafar la baixa laboral.

Tot això ha creat un gran malestar en el personal. Els primers perquè tenen por d'anar a les aules en aquestes condicions i els segons perquè es consideren completament útils per a treballar de manera telemàtica, com ho van fer durant el confinament.

CSIF ha treballat des del començament de la pandèmia per a prioritzar la salut del professorat i l'alumnat davant qualsevol altra qüestió i defensa que en la major part dels centres no es poden obtenir les ràtios proposades amb la presència de tot l'alumnat alhora amb el que l'assistència hauria de ser del 50% en setmanes alternes. Tampoc consideren oportú que el Departament passi la responsabilitat de garantir les ràtios a les direccions dels centres. Hi ha alternatives perquè es garanteixi l'educació dels alumnes les setmanes que no assisteixin en el seu centre: treballar telemàticament des de casa, habilitar espais municipals amb docents contractats a aquest efecte, monitors, etc. Al seu torn defensa la jornada continuada en tots els centres per a reduir al mínim les aglomeracions de persones en les entrades i sortides dels centres.

Per al sindicat, el personal de risc hauria de fer les tasques telemàtiques i exigeixen que es considerin de risc a totes les persones majors de 55 anys, les que tinguin patologies que els facin vulnerables i els que convisquin amb persones de risc.

En el seu moment, CSIF es va oposar a la realització de les oposicions al setembre i va proposar traslladar-les al mes de juny de 2021. Les oposicions es realitzaran i el sindicat exigeix garanties per a totes i tots els opositors tant en matèria de salut com en el desenvolupament de totes les activitats del procés.

A més, CSIF considera insuficient el número de 500.000 test que la Generalitat ha anunciat que es realitzaran, ja que la comunitat educativa supera els 1.200.000 membres a Catalunya, i exigeix que es realitzin els test a tothom.