CSIF denuncia l'augment de les agressions als treballadors sanitaris als hospitals de Catalunya

  • Prensa y Comunicación

8 de d’abril de 2024

La Central Sindical Independent i de Funcionaris (CSIF) denuncia l'augment d'agressions als treballadors sanitaris. La majoria de les agressions les pateixen les dones i es concentra en els professionals d'infermeria.

 

Així ho explica CSIF: “La realitat és que les agressions són el repte pendent de les administracions públiques. Continuen creixent les denúncies relacionades amb les agressions a professionals sanitaris i segueix augmentant respecte a l'any anterior. Els perfils més agredits corresponen a dones i personal d'infermeria TCAIs i DUEs que estan exercint la feina en àrees d'Urgències i hospitalització. Els agressors agredeixen principalment per temps d'espera excessiu, disconformitat per les altes i manca d'informació, entre d'altres”.

 

Els professionals sanitaris són víctimes que se senten desprotegits i discriminats davant de la incapacitat de l'administració per defensar-los.

 

El sindicat assegura que els protocols actuals no estan funcionant correctament. “Com a exemple tenim el cas d'una infermera que va patir una agressió durant la seva jornada laboral al centre Hospitalari de Bellvitge, per part d'un treballador de l'empresa FALCK Ambulàncies, i, malgrat que hi ha una ordre d'allunyament cautelar de l'agressor cap a la víctima, s'està permetent entrar a l'agressor al centre hospitalari i a la víctima se li ha recomanat abandonar el seu lloc de treball actual, abandonar el centre hospitalari on fa més d'una dècada que exerceix la seva feina o que se'n vagi a un altre país a treballar. L'administració no només no sap com protegir les víctimes, sinó que també les estigmatitza”.

 

Centres com Joan XXIII de Tarragona van patir 35 agressions i van ser un 63% d'origen verbal. El personal d'infermeria continua sent el més agredit de la mateixa manera que l'any anterior.

 

A l’Hospital Arnau de Vilanova de Lleida hi va haver 57 casos d’agressió a professionals sanitaris. Això suposa un augment del 29% respecte al 2022. Només es van notificar 44 casos. Les més agredides són les dones amb 48 casos i 8 casos en homes, i els professionals d'infermeria (DUEs i TCAEs) són els més agredits. El mateix centre de Lleida reconeix una possible infradeclaració de les agressions pel fet que no es notifiquen totes les que pateixen els professionals.

 

L'Hospital de Bellvitge de Barcelona, al 2023, va notificar 148 agressions verbals: 109 a dones i 39 a homes. Pel que fa a les agressions físiques, van ser 30 en dones i 11 en homes, que suposa un increment del 6,69% respecte a l'any 2022. Cas molt semblant és el de l'Hospital de la Vall d'Hebron, que ha patit un increment important el 2023 respecte del 2022.

COMPARTIR