CSIF demana el cessament de la gerent i la subdirectora de tractament del Centre Penitenciari de Ponent

  • Prensa y Comunicación

8 de de maig de 2024

La Central Sindical Independent i de Funcionaris (CSIF), demana el cessament de la gerent i la subdirectora de tractament del Centre Penitenciari de Ponent (Lleida) després de l'últim incident que va tenir lloc dissabte en aquesta presó on va ser agredit un funcionari i diversos lesionats.

 

Un intern, després de fer una vídeo trucada, colpejava un funcionari a la cara, que necessita ser traslladat a la mútua. Aquest va haver de ser reduït per la resta dels funcionaris ja que mostrava una gran agressivitat i es resistia colpejant els funcionaris. El mateix intern es va autolesionar el dia anterior i va destrossar una cel·la.

 

Segons defensa CSIF, l'agressió és la causa de la incompetència de la subdirectora de tractament. “Aquest intern era al Departament Especial de Règim Tancar per agredir un altre intern i intentar agredir els funcionaris. Per tal de prevenir una escalada de la situació, es va prendre la decisió de contenir-lo. Tot i això, la subdirectora de tractament va emetre l'ordre de no immobilitzar-lo i fins i tot se li va oferir una recompensa: una vídeotrucada com a incentiu per la seva 'bona conducta'. Com que aquest no va poder comunicar-se es va ordenar treure'l una altra vegada a la tarda. En tornar-lo a portar a la cel·la, aquest va atacar un dels funcionaris i el va ferir greument amb un fort cop de puny a la cara”.

 

“Aquesta manca de resposta ferma cap als interns violents en reforça la percepció d'impunitat i incrementa les agressions. Una subdirectora que actua així no pot romandre ni un minut més en una posició de responsabilitat al nostre centre. L'estratègia de 'bonisme' davant d'aquests actes de violència no només minimitza la gravetat dels incidents sinó que posa en risc la seguretat i la integritat física dels treballadors penitenciaris i dels interns. Cal actuar amb el màxim rigor. Des de CSIF denunciarem a les instàncies judicials aquesta negligència”.

 

D'altra banda, CSIF denuncia que la política de personal del centre de Ponent, des de l'arribada de la gerent, “ha entrat en caiguda lliure”.

 

Defensen que “una persona responsable en aquest àmbit hauria d'intentar resoldre problemes i evitar crear-los i que és una gerent poc preparada tècnicament i de nul·la influència a la Direcció General a l'hora d'aconseguir recursos. Un centre com el de Ponent, amb seriosos dèficits materials i de personal, no es pot permetre aquestes situacions. La gerent es caracteritza per les seves interpretacions estrambòtiques de la normativa i la facilitat per crear conflictes on no existeixen. La seva incapacitat per reconèixer errors i la seva resistència a canviar d'opinió sembla més aviat una manera de dissimular la seva inseguretat, a més de saltar-se l'acord de les condicions laborals quan li convé o utilitzar recursos públics per no ‘tragar pols’. La seva darrera excentricitat ha estat la nova interpretació dels percentatges d'absència per entregues del personal d'interior, fent recaure als treballadors un dèficit de l'administració”.

 

“Un centre que, literalment, cau a trossos i que té greus dèficits de personal no pot permetre que la persona responsable sigui incapaç d'aconseguir recursos i de solucionar problemes. Els comandaments dels centres han de ser professionals que realment coneguin el medi. La necessitat d'un lideratge fort i competència tècnica en aquests càrrecs és indiscutible. S'han de buscar professionals amb una visió clara de les necessitats del centre i la capacitat de desenvolupar solucions eficaces”.

 

Per això, des de CSIF demanen el cessament de la gerent i subdirectora de tractament d'aquest centre penitenciari.

COMPARTIR